Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ-MELISSA OFFICINALIS

Νούσων φύσιες ιητροί.  Η θεραπευτική αποβλέπει στην ενίσχυση της ιαματικής δύναμης της φύσης, σύμφωνα με τις Ιπποκρατι-κές αντιλήψεις. Στην προσπάθεια να γνωρίσουμε αυτήν την ιαματική δύναμη της υπέροχης φύσης που μας φιλοξενεί, θα αναφερθούμε σε ένα από τα πολλά θεραπευτικά δώρα της.

  Το μελισσόχορτο ή Melissa officinalis , είναι μέλος της οικογένειας της μέντας, θεωρείται ένα κατευναστικό βότανο. Χρησιμοποιήθηκε ήδη από το Μεσαίωνα για την μείωση του στρες, του άγχους,της αϋπνία. Ανακουφίζει από τον πόνο και την δυσφορία της δυσπεψίας (αέρια, φουσκώματα κολικούς). Ευεργετικό επίσης για διαταραχές ελλείμματος προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD), για μελαγχολία,  δυσμηνόρροια, κράμπες, πονοκέφαλο, πονόδοντο, οδοντοφυΐα, λοιμώξεις, τσιμπήματα εντόμων, αίσθημα παλμών, ρευματισμούς, και  υψηλή αρτηριακή πίεση.

 Το έλαιο του μελισσόχορτου έχει ένα υψηλό βαθμό αντιβακτηριακής δραστικότητας.
Σήμερα, το μελισσόχορτο σε συνδυασμό με άλλα καταπραϋντικά βότανα, όπως βαλεριάνα, χαμομήλι, λυκίσκο, φλαμούρι, συμβάλει στην προώθηση της χαλάρωσης.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τοπικές αλοιφές που περιέχουν μελισσόχορτο μπορεί να βοηθήσουν  στην θεραπεία των πληγών που προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα(HSV).
 Σε μία μελέτη 116 ατόμων με HSV, εφαρμόστηκε επάλειψη με αλοιφή μελισσόχορτου για τα χείλη και οι πληγές τους παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην ερυθρότητα και στο οίδημα μετά από μόνο από δύο ημέρες.
Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Maryland Medical Center, το μελισσόχορτο έδειξε επαρκή δραστηριότητα κατά Listeria monocytogenes και Staphylococcus auerus.
Μελέτες επίσης  έχουν δείξει ότι το βάλσαμο λεμονιού ή μελισσόχορτο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και να μειώσει τη διέγερση σε άτομα με τη νόσο του Alzheimer.

Λίγες σταγόνες ελαίου μελισσοβότανου στους κροτάφους με εφαρμογή ήπιου μασάζ, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην κατάθλιψη και γενικά την ένταση.

Τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας χρήσης του βοτάνου είναι άγνωστα. Αλλά η χρήση μέχρι ένα τετράμηνο είναι ασφαλής. Δεν συνιστάται σε εγκύους παρά μόνο τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης και φυσικά μετά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.


ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ:
Σε ένα λίτρο βρασμένο νερό προσθέτουμε περίπου 4 κουταλιές της σούπας μελισσόχορτο και το αφήνουμε για 4-5 λεπτά, το σουρώνουμε και παίρνουμε το εκχύλισμα του. Μπορούμε να πιούμε μέχρι 3 ποτήρια την ημέρα βοηθώντας τις ημικρανίες, την κατάθλιψη και τις νευρικές κρίσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου