Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΕΧΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ;


Αναπνέουμε πάνω από 20.000 φορές την ημέρα και είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν ερχόμαστε στην ζωή. Είναι μια ασυνείδητη ενέργεια που οφείλεται στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Σε φυσιολογικά πλαίσια χρειαζόμαστε αέρα 4 λίτρα ανά λεπτό, αλλά πολλές φορές παίρνουμε 3 και καμιά φορά και 4 φορές περισσότερο από ότι απαιτείται.Αυτό αποδίδεται κυρίως στο άγχος,στρες,αλκοόλ,ζεστό και αποπνικτικό περιβάλλον,έλλειψη φυσικής άσκησης,ατμοσφαιρική ρύπανση,παχυσαρκία,κάπνισμα,σε διάφορες αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα,αλλά και στη λανθασμένη αντίληψη ότι σωστή αναπνοή είναι η βαθιά αναπνοή. Όσο όμως πιο βαθιά και γρήγορα αναπνέουμε,τόσο πιο χαμηλά πέφτουν τα επίπεδα του CO2, που σε φυσιολογικές ποσότητες είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας σύμφωνα με τον ρώσο καθηγητή Buteyko.
       Οι επιπτώσεις της εισπνοής και της εκπνοής εκτείνονται πολύ πέρα από τη φυσική ανταλλαγή του αέρα μέσα και έξω από το σώμα, εκτείνονται στη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων , καθώς και σε λεπτές μοριακές διαδικασίες μέσω των οποίων διατηρείται η παραγωγή ενέργειας του σώματος .Η διαδικασία της αναπνοής λαμβάνει χώρα εντός του κυττάρου , όπου θρεπτικά καύσιμα καίγονται με οξυγόνο για να απελευθερώσουν την ενέργεια .
       Η σωστή αναπνοή είναι το Α και το Ω στην ζωή μας. Θα αναφερθούμε στις περιπτώσεις λανθασμένης αναπνοής, για να μπορούμε να την επισημάνουμε και να την αποφύγουμε όταν κινδυνεύουμε να υποπέσουμε σε λανθασμένο τρόπο αναπνοής.
      Αρκετές φορές εξαιτίας μυϊκών  εντάσεων και λανθασμένης στάσης του σώματος η αναπνοή δεν μπορεί να γίνει ελεύθερα. Το βασικότερο σημείο σε μια λανθασμένη αναπνοή είναι ότι δεν προσέχουμε αυτή την ίδια την αναπνοή.
     Σήμερα οι άνθρωποι με ελλιπή κίνηση αναπνέουν συχνά, πολύ σύντομα, βιαστικά, γρήγορα και επιφανειακά. Η πλειονότητα των ανθρώπων υπερεισπνέει, κάποιοι περισσότερο από τους άλλους, μη έχοντας επίγνωση του γεγονότος. Ο ρώσος καθηγητής Buteyko το ονόμασε λανθάνουσα υπερεισπνοή. Παρατήρησε ότι οι συνέπειες της ‘’φανερής’’ υπερεισπνοής είναι ίδιες με αυτές που προκαλεί μια οξεία και σοβαρή κρίση άγχους, τρεμούλιασμα των χεριών ,άγχος, πόνο στο στήθος, αίσθηση ασφυξίας, σπασμούς μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα, κράμπες, ταχυπαλμία.
    Μια λανθασμένη αναπνοή δημιουργείται μέσω της σύσπασης των βοηθητικών αναπνευστικών μυών όπως είναι οι μύες της ωμικής ζώνης, του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης. Κατά την διάρκεια μιας τέτοιας αναπνοής ανυψώνονται οι ώμοι, η κλείδα και τα πλευρά.
    Όταν τα πτερύγια της μύτης κατά την εισπνοή ανοίγουν αντί να στενεύουν τότε έχουμε έναν λανθασμένο τρόπο αναπνοής. Το ίδιο συμβαίνει και όταν εισπνέουμε για περισσότερο χρόνο από ότι εκπνέουμε, γιατί αυτό οδηγεί μόνο σε μια υπερδιάταση των πνευμονικών κυψελίδων τα οποία μπορεί τελικά να καταστραφούν.
   Επίσης ένα μεγάλο λάθος το οποίο ανήκει και αυτό στον λανθασμένο τρόπο αναπνοής είναι η διακοπή της αναπνοής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέσω αυτού δημιουργείται μια υπερβολική πίεση, η οποία είναι πολύ επιβλαβής για τους αναπνευστικούς μύες, τους πνεύμονες και τους βρόγχους. Ο ιστός δεν χαλαρώνει αρκετά και παραμένει σε στάση εισπνοής. Εκτός των άλλων αναστέλλεται η ανταλλαγή αερίων λόγω της υπερβολικής πίεσης στους πνεύμονες.
   Το τεστ αναπνοής του Kostantin P. Buteyko μας βοηθάει να δούμε αν η υπάρχουσα αναπνοή μας είναι σωστή. Εισπνέουμε και εκπνέουμε πάντα από την μύτη και κάνουμε το κράτημα της αναπνοής που ονομάζεται ‘’παύση’’. Μετά από μια φυσιολογική εκπνοή, κλείνουμε την μύτη και χρονομετρούμε τη διάρκεια της παύσης, μέχρι να δυσκολευτούμε, οπότε και σταματάμε τον έλεγχο της αναπνοής. Όσο μεγαλύτερη διαφορά έχουμε από τα 60 δευτερόλεπτα, τόσο απέχουμε αναλογικά από τη σωστή αναπνοή. 40-60’ κράτημα μετά την εκπνοή, δηλώνει σωστή αναπνοή. Όσοι έχουν ‘’έλεγχο παύσης ‘’κάτω από τα 10’,είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας άρα καλό θα ήτανε να συμβουλευτεί έναν ειδικό.









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου