Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.

Σκέψεις και συναισθήματα και πως επηρεάζουν την υγεία - ( Thoughts, feelings and how they affect health )

Πόσοι καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη ρουτίνα, τα πρέπει, αφήνοντας πάντα πίσω τη λαχτάρα της καρδιά μας, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουμε πέρα από το "εγώ" τις πεποιθήσεις και απαιτήσεις του κοινωνικού μας περιβάλλοντος;Είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να παραβρεθούμε, σε μια άκρως επαναστατική και τολμηρή θα λέγαμε ομιλία, της Άννας Κυριακίδου , που μας ταξίδεψε παραμυθένια στη σύγκρουση του "θέλω" και του "πρέπει", κάνοντας παράλληλα και εισαγωγή σε καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους όπως τη μέθοδο Θ(θήτα).



Παιδί... μια ξεχασμένη οντότητα στη δίνη του χρόνου και του στερεότυπου τρόπου ζωής.
Φυλακισμένο στα πρέπει, αναζητώντας την ελευθερία στα "θέλω" του.

Διόλου τυχαίο που η συγκεκριμένη παρουσίαση ομιλία φιλοξενήθηκε 
 στην αγκαλιά του Studio Yoga & Pilates Somanous

 

Oι πόρτες ανοιχτές να υποδεχτούν ακόμη περισσότερο φως και γαλήνη από την ομιλία που θα ακολουθήσει.


Οι πρώτοι καλεσμένοι σπεύδουν να δηλώσουν την παρουσία τους παρέα με ζεστό ρόφημα και γλυκό.


Η ομιλία ξεκινά με διαλογιστική άσκηση και περιπλάνηση στις συχνότητες Θ( θήτα),
με τη γαλήνια μεθυστική καθοδήγηση της Άννας.


Το κύριο μέρος θα ξεκινήσει... μια ενθύμηση της δύναμης της σκέψης και των συναισθημάτων, με ένα αληθινό παραμύθι στους κόσμος του Εγώ και του Θέλω, την αιώνια διαμάχη του Νου με την Καρδιά αλλά και την τελική συμφιλίωση τους. 

Αξίζει να δούμε κάποια αποσπάσματα από την ομιλία αλλά και κείμενα της Άννας Κυριακίδου. 



Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας το έχουμε δημιουργήσει εμείς οι ίδιοι, βασισμένοι στις σκέψεις και στις πεποιθήσεις που κρατιούνται στο υποσυνείδητό μας. Οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις που έχουμε, είναι ριζωμένες στα κύτταρα μας και στο DNA μας, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρούμε ότι οτιδήποτε συμβαίνει σε εμάς, καθορίζεται από παράγοντες έξω από εμάς.



Η παρουσίαση-ομιλία έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την αποκωδικοποίηση εκείνων των μηχανισμών, βάσει των οποίων λειτουργούν και χτίζονται οι πεποιθήσεις μας. Στόχος, η ενεργοποίηση εκείνων των τρόπων, με τους οποίους θα μεταβάλλουμε τις πεποιθήσεις μας σε κάτι θετικό, ώστε να δημιουργήσουμε τον δικό μας κόσμο σε πιο υγιείς βάσεις και με δικά μας 'υλικά'. 




Ό,τι συμβαίνει μέσα μας θα καθορίσει το έξω από εμάς.


Οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που περνούν από το μυαλό μας, δεν επηρεάζουν μόνο γεγονότα του τώρα, αλλά είναι σίγουρο ότι μακροπρόθεσμα θα επηρεάσουν ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου.
Αν για πολλά χρόνια όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα ''στοιβαχτούν'' στο υποσυνείδητο, τότε θα είναι δύσκολο κάποιος να κρατήσει τον εαυτό του σε ένα επίπεδο λειτουργικό και υγιές.
Ενδιαφέρον το πως στοιβάζονται οι πεποιθήσεις αυτές και το ευστοχότατο ανάλογο που χρησιμοποιεί η ομιλήτρια με το παγόβουνο όπως και οι "συναισθηματικοί εθισμοί" που θα αναφερθούν στη συνέχεια.


Εδώ πραγματικά αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας μια μελέτη που έγινε και αναπτύχθηκε πλήρως στην παρουσίαση σε ότι αφορά τις
"τραυματικές εμπειρίες των γονέων και το πως επηρεάζουν την δομή του DNA των παιδιών" 

Η ευτυχία είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Είναι η πρόκληση της ζωής μας και αποτελεί τον πραγματικό λόγο της ύπαρξής μας. Για να δημιουργήσουμε την ευτυχία, χρειάζεται να είμαστε συντονισμένοι με την εσωτερική μας αλήθεια. Στην πραγματικότητα γεννηθήκαμε και φτιαχτήκαμε για να είμαστε ευτυχισμένοι, είναι ο φυσικός μας χώρος. Αν δεν είμαι ευτυχισμένος σημαίνει ότι δεν είμαι συντονισμένος με τον αληθινό μου εαυτό.

Κάθε φορά που δεν αισθανόμαστε καλά, αισθανόμαστε π.χ. φόβο, ενοχή για κάτι, θυμό, μνησικακία, φθόνο, ζήλια, πόνο, αδικία αυτή η ενέργεια που βιώνεται με δυσάρεστο τρόπο, θα πρέπει να αποτελεί καμπανάκι για εσωτερική αλλαγή.



Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας το έχουμε δημιουργήσει εμείς οι ίδιοι, βασισμένοι στις σκέψεις και στις πεποιθήσεις που κρατιούνται στο υποσυνείδητό μας. Τα συναισθήματά μας πάντοτε επηρεάζονται από το είδος των σκέψεων που έχουμε και που συνηθίσαμε να έχουμε από μικρά παιδιά. Αυτά που μάθαμε χωρίς την βούλησή μας από το περιβάλλον που μεγαλώσαμε, από τα πρότυπα τα γονικά και όχι μόνο.


Οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις που έχουμε, είναι ριζωμένες στα κύτταρα μας και στο DNA μας. Επειδή βρίσκονται στο DNA μας, οποιαδήποτε τραυματική εμπειρία, ισχυρό στρες που εκδηλώνεται στους γονείς μπορεί να περάσει και στις επόμενες γενιές. Άρα ο τρόπος σκέψης και οι τραυματικές εμπειρίες των προγόνων μας περνάει και σε μας.




Το Universe of heartmath που βρίσκεται στη Β. Καλιφόρνια των ΗΠΑ, σε πειράματα που έκανε, απέδειξε ότι πολύ συγκεκριμένα είδη συναισθημάτων έχουν την δύναμη να αλλάζουν το DNA στο σώμα μας με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Συγκεκριμένα έγινε το εξής πείραμα: 
Πήραν ανθρώπινο DNA, το απομόνωσαν και ζήτησαν από ειδικά άτομα εκπαιδευμένα να νιώσουν συναφή και καθαρά συναισθήματα ΑΓΑΠΗΣ, ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ, ΣΥΜΠΟΝΟΙΑΣ, ΘΥΜΟΥ, ΟΡΓΗΣ, ΜΙΣΟΥΣ. Καθώς αυτά τα άτομα είχαν τα συναισθήματα αυτά, εκείνοι κατέγραφαν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσε το DNA. Ανακάλυψαν ότι, στην παρουσία ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ, ΑΓΑΠΗΣ, ΣΥΜΠΟΝΟΙΑΣ, ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ, το DNA έγινε τρομερά ‘’χαλαρό’’. Είναι γνωστό από έρευνες ότι αυτό ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Το αντίθετο ακριβώς συνέβη στην παρουσία ΘΥΜΟΥ, ΟΡΓΗΣ, ΖΗΛΙΑΣ, το DNA σφίχτηκε σαν κόμπος, συρρικνώθηκε και έτσι μειώθηκε η αμυντική αντίδραση του οργανισμού. Στο πείραμα αυτό βλέπουμε σαφώς την επίδραση του ανθρώπινου συναισθήματος επί της προσαρμογής και διαμόρφωσης του DNΑ του σώματος μας. Αυτό σημαίνει ότι αν εμείς κατά βούληση επιστρατεύσουμε αυτά τα συναισθήματα, ουσιαστικά αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας του DNA.




Η καθηγήτρια Ιζαμπέλ Μανσουί του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μαζί με την ερευνητική της ομάδα, είχαν ενδείξεις ότι οι σοβαρές τραυματικές εμπειρίες των γονιών μπορούν να επηρεάσουν τους απογόνους τους. Και τα ψυχοσωματικά τραύματα μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της συμπεριφοράς, που κληροδοτούνται στα παιδιά. 

Πώς γίνεται αυτό; Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα στρες, αλλάζει την παραγωγή των Micro RNAs, τα οποία βοηθάνε στη ρύθμιση και έκφραση των γονιδίων. Τα μόρια αυτά υπάρχουν στο σπέρμα, οπότε πιθανότατα να είναι το μέσον μεταβίβασης του ψυχο-βιολογικού αποτυπώματος του τραύματος. Παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά των βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ, παρουσίαζαν υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλες έρευνες που έχουν γίνει, οι επιστήμονες σημείωσαν εκατοντάδες διαφορές στο DNA των παιδιών με γονείς που βρίσκονταν σε μέγιστο στρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το υψηλό στρες της μητέρας στη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας των παιδιών, μετέβαλε 139 γονίδια, ενώ το άγχος και το στρες του πατέρα στη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών μετέβαλε 31 γονίδια.


Επομένως είναι υποχρέωση όλων μας, αυτοί που έχουν ήδη γίνει γονείς, αλλά και αυτοί που πρόκειται να γίνουν γονείς, χωρίς ενοχές και σκληρά ‘’κατηγορώ’’(γιατί κάθε γονιός κάνει το καλύτερο δυνατό που ξέρει και μπορεί για το δικό του παιδί), να δουλέψουν με τον εαυτό τους με μεθόδους αυτογνωσίας. 

Στο σημείο αυτό έγινε αναφορά και στην συμβολή της θεραπευτικής τεχνική της μεθόδου ΘΗΤΑ και στην επίδραση που έχει στο να παρέμβει θεραπευτικά, να βρει τους λανθασμένους θεμελιακούς λίθους του ψυχικού οικοδομήματος που κληροδοτήθηκε στον καθένα μας.


Η ομιλία έχει φτάσει στο τέλος και το κοινό εναποθέτει με ευγένεια βαθυστόχαστες ερωτήσεις οι οποίες ξεδιαλύνουν σαν σύννεφα από γλυκό αεράκι.




Χαμόγελα ικανοποίησης αλλά και προβληματισμού θα πλημμυρίσουν την αίθουσα που θα λάμψει ακόμη περισσότερο από την ικανοποίηση της Άννας Κυριακίδου με τη φίλη  και ιδιοκτήτρια του χώρου 
 Αναστασία Κουτσουρά. 

Ακόμη μερικά μηνύματα μπορεί να δει κανείς από το σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας , από την οποία σύντομα αναμένουμε και εκδοτική δραστηριότητα. 


Η Άννα Κυριακίδου γεννήθηκε στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και είναι Φυσικοθεραπεύτρια και Νοσηλεύτρια απόφοιτη των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Ασχολήθηκε με ενεργειακές θεραπείες έχοντας το Μάστερ στο ΡΕΙΚΙ, παρακολούθησε σεμινάρια Ταϊλανδέζικου μασάζ, την μέθοδο McKenzie και τα διεθνή βιωματικά σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης Insight. 

Εργάστηκε από το 1989 για 25 χρόνια με ηλικιωμένα άτομα καθώς επίσης και με άτομα όλων των ηλικιών. Δούλεψε για πολλά χρόνια σε ομάδες ψυχολογικής στήριξης αποκομίζοντας θεραπευτικές εμπειρίες στο χώρο της ψυχοθεραπείας.


Είχε ήδη βεβαιωθεί ότι οι ασθένειες των ανθρώπων που φρόντιζε σε καθημερινή βάση ήταν αποτελέσματα των πεποιθήσεων που κουβαλούσε ο καθένας από την στιγμή της σύλληψής του και όχι μόνο. Το ένστικτό της την οδήγησε στην θεραπευτική μέθοδο της Vianna Stibal (Theta HealingTherapy) που αποτελεί μια μέθοδο αυτογνωσίας, θεραπείας σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο καθώς και πνευματικής ανάπτυξης.


    "Η θεραπευτική ικανότητα βρίσκεται μέσα σε κάθε άτομο δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να θεραπευτεί.
  Η Άννα πιστεύει ότι όλοι είμαστε θεραπευτές της ζωής μας. Εμείς είμαστε που θα δημιουργήσουμε το καλύτερο               μέλλον σε όλους τις τομείς της ζωής μας με τον τρόπο που εμείς επιλέγουμε."


Για τους φωτογραφικούς περιπάτους είναι μεγάλη τιμή και χαρά να βρίσκεται κοντά σε εκδηλώσεις "φάρους" 
της απαιτητικής εποχής μας, 
συνδράμοντας έτσι στη διάδοση μιας ξεχασμένης ποιότητας ζωής και γαλήνιου βίου.

                                          Κυριακίδου Άννα   Βασιλόπουλος Ιωάννης   Κουτσουρά Αναστασία 

ΠΗΓΗ: http://framewalk.blogspot.gr/2015/06/thoughts-feelings-and-how-they-affect.html?spref=fb

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου